Du och dina pengar

En persons privatekonomi är en mycket angelägen del av tillvaron. Den blir till en sorts bas för livet i stort och reglerar dina finansiella möjligheter som ligger till grund för din livsstil och inköp. Många människor mäter sin lycka i pengar. Det är inte riktigt så enkelt, men det ska erkännas att pengar löser många av de problem vi möter under livets gång. Ekonomi i alla avseenden, både på mikro- och makronivå, är något som påverkar inte bara den enskilda individen utan också hela samhället.

För att kunna koppla av och njuta av tillvaron rekommenderas alltid att man har koll på sin ekonomi. I korthet bör du ha en balans mellan dina inkomster och utgifter, så att du inte samlar på dig kreditkortsskulder och liknande. Tanken är dessutom inte att pengarna in och pengarna ut ska ligga i perfekt balans; här ska du ha ett överskott som med fördel används (åtminstone en del av det) till besparingar. Det som blir över kan du med gott samvete använda till något som du tycker är roligt och baserat på de intressen du kan tänkas ha.

Förr handlade pengar enbart om det fysiska betalningsmedlet i form av sedlar och slantar. Detta håller gradvis på att förändras till ett system där vi använder oss av “virtuella” pengar som lagras i bankernas IT-system. Dessa pengar kommer vi åt via våra betal- och kreditkort, samt genom inloggning till internetbanken där vi kan föra över pengar eller använda dem till att betala fakturor. De gamla kassavalven där det förvarades mängder med sedelbuntar och säckar med mynt är med andra ord snart ett minne blott.

Oavsett form på de ekonomiska resurser vi besitter är det dock viktigt att vi har full koll på det vi har tillgängligt. Detta är en form av trygghet för oss och samtidigt en nödvändighet för att vår tillvaro ska fungera på bästa sätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *