Placera dina pengar rätt

Det är alltid bra att hålla koll på sina pengar. Idag finns det en mängd olika sätt att förvara sina slantar, till skillnad från förr i världen när pengar i madrassen var något som ängsliga personer ägnade sig åt. Den mesta handeln med pengar sker idag elektroniskt, där sedlar och slantar får en allt mindre roll på marknaden. Pengarna kommer in på ett lönekonto varje månad och från detta konto dras en viss summa för räkningar, överföringar och liknande. För några år sedan fick man en slant i ränta för att man hade pengarna på kontot, men det gäller dock inte längre. Ska man ha avkastning på sina pengar krävs det helt andra åtgärder numera.

Varför inte börja investera en del av dina tillgångar? Det beror förstås på om man har ekonomisk möjlighet till det, men har man lite att undvara varje månad kan det vara väl värt att överväga. Vad ska du då satsa på? En regel här är att inte satsa mer än vad du har råd att förlora. Samma regel som vid spel, alltså. Anledningen till det är att man trots allt tar en viss risk när man investerar pengar i något. Till skillnad från spel handlar det dock om en kalkylerad risk, där man själv väljer den grad av risk man är villig att ta.

Exempelvis kan man välja att köpa aktier, eller investera en del av sina pengar i de olika fonder som finns på marknaden. Är du osäker finns det alltid rådgivare på banken att fråga. De kan föreslå och rekommendera en mix av aktier mm, baserat på dina förutsättningar och önskemål. Har du riktigt mycket pengar att avvara, kanske du ska fundera på att investera i byggen eller fastigheter. Här finns det enormt mycket pengar att tjäna, särskilt vad gäller nyproduktion på strategiska platser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *