Spara till oförutsedda händelser

Ibland händer saker som vi inte har kontroll över och som vi inte kunde förutse. Trots att man genom egen budget har koll på återkommande utgifter kan det tillkomma annat som är svårt att förutspå. Detta är förstås tråkigt och det gäller därför att vara förberedd, så att inte händelsen kommer som en chock och att situationen blir ekonomiskt besvärlig eller ohållbar. Av den anledningen rekommenderas du att alltid se till att ha ett sparande för att kunna hantera den här typen av händelser. Det andra alternativet är att låna pengar i fall du råkar ut för oväntade utgifter i vardagen.

Hur mycket du bör spara handlar mycket om vad du själv har möjlighet till, men det finns de som påstår att man bör ha ungefär motsvarande en årslön till oförutsedda händelser. Det kanske inte är möjligt för alla, troligen långt därifrån, men det kan i alla fall ge en fingervisning om att det bör vara en ganska rejäl summa pengar för att det ska ge trygghet och lugn. Av den anledningen är det mycket vettigt att planera in ett sådant sparande i budgeten, för att sakta men säkert bygga en buffert som kan vara användbar i framtiden.

Vad är då en oförutsedd händelse? Det kan vara allt mellan himmel och jord, som man inte tagit höjd för i budgeten. Det kan gälla en dyr bilreparation, att värmepumpen till villan ger upp mitt i kalla vintern, tandläkaren hittar en tand som måste dras ut och ersättas, samt en rad andra eventualiteter. Vi kan inte styra över allt som händer, men vi kan till en viss gräns se till att vara så ekonomiskt förberedda som vi kan. De oförutsedda utgifterna är bland de tråkigaste som finns, men ännu tråkigare är att inte ha täckning för dem. Se därför till att hålla koll på ditt sparande och sätta in en större slant på ditt sparkonto regelbundet – helst av allt månadsvis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *