Sparande till barnen

Det finns en mängd olika typer av sparande, alla med olika syften. Något som ligger alla föräldrar varmt om hjärtat är förstås någon form av sparande till våra barn, om vi har den möjligheten. Att skapa konton till sina barn där man kan sätta in en slant känns bra för de flesta föräldrar. Här kan man skapa ett fundament till starten på vuxenlivet. De pengar man som förälder sparar åt sina barn kan senare i livet används som ett bidrag till en bostad med allt vad det innebär i form av möbler och prylar. Det kan också användas till studier på ett utländskt universitet, eller till den första bilen.

Genom att planera sparandet i god tid kan det faktiskt bli en bra slant att ge bort i studentpresent, när det blir dags! En 1000-lapp i månaden under 20 år kan bli till närmare en halv miljon, vilket förstås är ett fantastiskt fint tillskott. Av den anledningen är det många föräldrar som börjar spara till sina barn innan de ens är födda. Varför inte egentligen, eftersom sparande i de allra flesta fall är långsiktigt. Det gäller att börja i tid om man ska hinna få ihop en rejäl summa, samtidigt som det månadsvis inte känns så mycket i plånboken.

Möjligheten finns förstås också att kombinera traditionellt sparande på sparkonto med att investera en del av pengarna i exempelvis aktier eller fonder (eller varför inte fastigheter, om du har ekonomin till att göra detta). På så sätt finns möjligheten att få pengarna att växa snabbare, eftersom du idag har ingen eller mycket liten sparränta på dina pengar på ett vanligt bankkonto. Här gäller det dock att väga in riskerna; man vill inte att de pengar som är tänkta till barnen helt ska tappa i värde. Prova därför med viss försiktighet och utöka efter hand om du känner att det fungerar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *