Varför spara pengar?

Många människor trivs när de får spendera sina pengar; att shoppa för pengarna som blir över varje månad är för många en kick och ett sätt att njuta av livet. Andra tycker detta är rent obehagligt och väljer istället att spara undan varje slant. Vad är då bäst? Ett mellanting av dessa ytterligheter borde vara det ideala. Självklart ska man njuta av den tillfredsställelse som ett inköp, ett restaurangbesök eller en resa ger. Dock är det bra att samtidigt tänka förnuftigt och till viss mån hålla i slantarna. De allra flesta människor trivs bäst med att ha lite undansparat, om så skulle behövas.

Varför ska man då spara sina pengar? Det är alltid svårt utan att äga en spåkula att förutse händelser i framtiden. Plötsligt kan man vara i behov av pengar om något oförutsett skulle inträffa, exempelvis om bilen skulle behöva en dyr reparation eller om räkningen från tandläkaren skulle bli högre än vad man först förväntade sig. Sparande kan dock förstås syfta till annat än oförutsedda händelser. Många sätter upp sparande i form av ett semesterkonto, eller separata sparkonton till sina barn.

Allt sparande är högst individuellt och beroende på hur ens ekonomiska situation ser ut generellt, det vill säga vad man har för inkomst och hur mycket man har behov av att spara undan. Det kan man förstås få hjälp med av sin kontakt på banken, där man genom att fråga en rådgivare kan få grepp om de egna finanserna och vad man har för behov. En rådgivare kan baserat på de uppgifter du lämnar, föreslå olika former av sparande, både för dig och hela familjen. Någon sparränta kan man dessvärre inte förvänta sig längre, förutom möjligen en mycket liten sådan på sparande som man inte får röra på en viss tid. Detta är dock ett faktum som rör i stort sett alla former av sparande idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *